Παγκόσμια ημέρα βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων

Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995 αποφασίστηκε η 23η Απριλίου να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων προς τιμήν του Ισπανού συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Άγγλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ που έφυγαν από τη ζωή την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616). 


Η 23η Απριλίου αποτελεί μια συμβολική ημερομηνία για την παγκόσμια λογοτεχνία.Το σκεπτικό της UNESCO ήταν να αποτίσει έναν παγκόσμιο φόρο τιμής στα βιβλία και στους συγγραφείς, ενθαρρύνοντας όλους, και ιδιαίτερα τους νέους, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να αποκτήσουν έναν ανανεωμένο σεβασμό στην αναντικατάστατη συμβολή εκείνων, οι οποίοι προώθησαν την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.

Στις 23 Απριλίου το βιβλίο γιορτάζει και η UNESCO μας καλεί να γνωρίσουμε την χαρά της ανάγνωσης. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε  χρόνο για να διαβάζουμε μόνοι μας ή με τα παιδιά μας. Είναι πολύ ωραίο να αναδείξουμε τη σημασία της ανάγνωσης, να ενισχύσουμε τη φιλοαναγνωσία και να προωθήσουμε μια δια βίου αγάπη για τη λογοτεχνία .